Honda CX500 Turbo

Honda CX500 Turbo

HondaCX500Turbo

De CX500 turbo is eind ’70 begin ’80 ontwikkeld in Japan, bij de introductie in 1981 waren alle ogen gericht op deze spectaculaire motorfiets. Deze 500 cc motorfiets (de eerste productie motorfiets met turbolader) zou de prestaties moeten leveren van een 1000cc. En deze belofte werd (deels) waargemaakt door Honda. Naast de 82 pk en de moderne vormgeving heeft de turbo motorfiets (ook nu nog!) de laatste stand van techniek in huis.

Het hart van de motorfiets is de watergekoelde 497 cc V-twin. Deze motor was in de jaren ’70 al ontworpen en had een goede reputatie opgebouwd met ondermeer de CX en GL 500. De compactheid van het blok liet een opbouw van de kleine 50mm turbo zondermeer toe. Er werd bij de ontwikkeling van de CX turbo gekozen voor een elektronische inspuiting en ontsteking. Deze CFI (Computerized Fuel Injection system) computer zorgt voor een juiste brandstof dosering bij alle omstandigheden. Een viertal druk-sensoren en een aantal temperatuur voelers geven signalen door aan de CFI computer die daaruit de dosering berekend. Wist u trouwens dat deze computer al uitgerust was met een zelfdiagnose systeem?

Het rijwielgedeelte is uitgerust met Pro-link achtervering en een 37mm luchtondersteunde voorvork met TRAC anti-duik inrichting.

In het totaal zijn er van deze motorfiets ongeveer 5343 geproduceerd.

Specs: NederlandsEnglish